Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Одељење за историју уметности

Када је основан Народни музеј у Чачку није предвиђено постојање одељења за историју уметности. Независно од тога музеј је прикупљао уметничке предмете, а нарочито се истицала колекција слика Надежде Петровић што је и условило да се 1961. године формира посебна установа Галерија Надежда Петровић, која је преузела збирку савремене уметности Народног музеја у Чачку.

Први историчар уметности у Музеју био је Милован Вуловић (запослио се у Музеј 1961. године). Он је 1962. године постао и директор Музеја, којим је управљао у наредне 34 године све до своје пензије (1996). Велики допринос изучавању црквене уметности на подручју чачанског краја дала је Душанка Ранковић Вучићевић, која је у музеју радила од 1964, па до своје смрти 1977. године. Од 1978. до 1984. године у музеју ради Ангелина Фолгић Корјак, која се посебно интересовала за уметност XIX века.

Од 1985. године у музеју ради Делфина Рајић, чији је основни предмет интересовања црквена уметност на подручју чачанског краја. Од 2005. године Делфина Рајић је и директор Народног музеја у Чачку.

Запослени:

Делфина Рајић
delfinarajic