Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Ископавања у дворишту Музеја 2022-2023. године
др Катарина Дмитровић

Од почетка 2022. године, у оквиру пројекта „Град Чачак – Престоница културе 2023. године“, започели смо заштитна археолошка ископавања на великој парковској површини око Конака Јована Обреновића и зграде Старог начелства, у којима се данас налази Народни музеј у Чачку. Иако је овај простор археолошки већ истраживан, резултати најновијих ископавања били су неочекивани, изазвали су велику пажњу и представљају један од најважнијих резултата пројекта „Престонице културе“. Откривени су темељи бедема римског утврђења, основе више објеката унутар зидина и велика количина разноврсног археолошког материјала. Према врстама и типовима налаза датирали смо налазиште између 1. и 5. века нове ере, што је време римске доминације на тлу Србије. Овим истраживањима је већим делом утврђен и обим простирања римског насеља, чије име за сада још увек не знамо.

И поред велике већ истражене површине у дворишту Музеја, од приближно 700 м2, највеће до сада на подручју града, наша ископавања су, заправо – тек на почетку. Наредних година се планирају опсежна археолошка ископавања са циљем потпуног откривања римског утврђења у границама музејског дворишта. Она би могла потврдити претпоставку да се у истим оквирима налазио и средњовековни Градац.

У изузетном окружењу које чине најстарија здања из 19. века – Конак Јована Обреновића и Старо начелство – потпуно неочекивано израња римска тврђава, вековима скривена испод града. Поред огромног значаја за науку, овај објекат ће нашем граду подарити још једну особену и импресивну дестинацију, ситуирану непосредно уз постојеће музејске објекте и тиме значајно проширити његову културну и туристичку понуду.

Виртуелна тура