Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Тематске изложбе

Уметничка збирка САНУ
ликовни уметници академици

Гостовање изложбе има двоструки повод – 175 година постојања Српске академије наука и уметности као највише научне и уметничке установе у Србији и 64 године постојања Народног музеја у Чачку, установе културе од националног значаја, што је заиста изузетна прилика да Галерија САНУ широј јавности представи избор из свог драгоценог уметничког фонда - слике, цртеже, вајарска дела, као и дела инспирисана духовношћу.

Средњовековни накит из збирки народног музеја Крагујевац

Збирку средњовековног накита чини укупно 108 предмета, који се чувају у археолошком одељењу Народног музеја Крагујевац, а на изложби је презентовано 92 експоната (наушнице, огрлице, привесци, дугмад, наруквице и прстење) који се датују од XI - XVI века.

Шумадијска дивизија 1914-1918.

Музеј, као установа културе од националног значаја, започиње свој програм за 2016. годину изузетном изложбом Шумадијска дивизија 1914-1918. У дане када се навршава стогодишњица од њеног искрцавања на Крф, најпре се сећамо јунака 10, 11, 12. и 19. пешадијског пука, који су чинили чуда од јунаштва у Церској и Колубарској бици, и борбама у одступању 1915. године.

Седамдесет година од победе над фашизмом 1945-2015.

Седамдесет година после победе над фашизмом много тога је заборављено. Изменио се и сам дискурс антифашизма, биолошки су нестале многе генерације, започети су многи негативни процеси измене културе сећања. Циљ организовања изложбе посвећене обележавању седамдесетогодишњице победе над фашизмом јесте указивање на сву стравичност фашистичких и нацистичких режима који су на расној основи уништавали људска бића (пре свих Јевреје, потом Роме, а затим и Словене).

Мода шешира

Изложба "Mода шешира" прича причу о шеширу - када се први пут јавља у историји, његова еволуција, светски креатори шешира и модни журнали, посетиоца изложбе уводе у свет шешира.

Чачак у доба социјализма 1944-1990.
Фотографија као репрезент политичке моћи

Појава фотографије условила је велику промену у људском поимању прошлости. Увек је постојао својеврстан отпор веровању у историју, осим у облику мита. Са појавом фотографије све се мења, јер се по први пут прекида тај отпор, а прошлост "постаје сигурна" колико и садашњост.