Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Мода шешира
април – мај 2015.

Изложба Mода шешира прича причу о шеширу - када се први пут јавља у историји, његова еволуција, светски креатори шешира и модни журнали, посетиоца изложбе уводе у свет шешира.

Феномен шешира постављен је у синхронијске и дијахронијске оквире, успостављајући универзалну проходност у специфично културну и историјску средину какав је град Шабац. Свет-Београд - Шабац, као прозор кроз који се могло видети, обликују аутентичну историју појава: модискиње-машамоде, шеширџијски занат и радионице, модни салони, шеширијске променаде власница и власника, наследника и наследница. Тај својеврсни свет шешира у Шапцу и шабачки свет шешира, вероватно би остао раштркан у малим и потиснутим сећањима, да није било једног трагалачког порива да се ти исечци прошлости сложе у једну приповест као (м)ода шеширима.

У витринама je изложено преко 100 експоната, углавном женских али и мушких шешира претежно из тридесетих година ХХ века и алат шеширџијског заната последњег шабачког шеширџије.

Изложба Mода шешира Народног музеја Шабац гостовала је у Народном музеју Чачак од 16 априла до 8 маја 2015. године. Поред збирке шешира шабачког музеја изложена је и збирка шешира Етнолошког одељења Народног музеја Чачак.