Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Градина на Јелици
Рановизантијски утврђени центар у Илирику
Аутор: проф. др Михаило Милинковић, археолог
април – јун 2017. године

Од 26. априла до 6. јуна 2017. године у Галерији САНУ постављена је изложба Градина на Јелици Рановизантијски утврђени центар у Илирику аутора др Михаила Милинковића у организацији Српске академије наука и Народног музеја у Чачку. У овом репрезентативном галеријском простору у центру Београда око 18.000 посетилаца, имало је прилике да види преко 500 експоната из различитих области живота некадашњих становника градског насеља на једном од врхова планине Јелице.

Изложбу су отворили: Душан Оташевић, академик (у име Галерије САНУ) Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку, проф. др Михаило Милинковић, археолог и Миодраг Марковић, академик.

„Урањање у дубоку прошлост, међу древне споменике који фасцинирају својом трајношћу и тајанством, одувек је привлачило не само историчаре и археологе, већ и знатижељне путнике-намернике, авантуристе и све оне који желе да проникну у тајну људског постојања. Ови достојанствени неми сведоци давне прошлости казују, подсећају и опомињу да чувамо вечно памћење и спомен предака који су давно пре нас ходали овим земаљским шаром: а време к'о време пролази и чини своје.”

На једном од врхова планине Јелице изнад Чачка, у атару драгачевског села Граб, већ столећима немилосрдном зубу времена, надмоћним силама природе и људском немару одолева утврда Градина. Народни музеј у Чачку деценијама истрајава на племенитој мисији да ову непроцењиву културну баштину свога простора сачува од пропадања и заборава. Током 33 годинe археолошких истраживања чачански крај добио је значајно археолошко налазиште, које је познато и код нас и у свету и које ће, надамо се, у догледно време постати археолошки парк. Од самог почетка пројектом руководи проф. др Михаило Милинковић, уз сарадњу бројних млађих колега и студената археологије, чланова археолошке екипе на терену који су, почев од 1984. године, помагали при изради документације и обради налаза. Локалитети попут Градине представљају кључ за даља археолошка проучавања касне антике и раног средњег века, и то не само на нашим просторима. Управо због тога ова изложба представља својеврстан водич кроз древну прошлост, одгонетајући једну древну легенду и сведочећи сликом да се благо не налази негде другде, на неком бољем и лепшем месту, него управо овде, испред нас. Овом приликом изражавам велику захвалност Српској академији наука и уметности, Галерији САНУ, Скупштини општине Лучани, Граду Чачку и свим сарадницима на овом пројекту од националног и ширег цивилизацијског значаја. Посебно захваљујем и свима вама који сте својим присуством увеличали овај свечани догађај.

Делфина Рајић
проф. др Михаило Милинковић