Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Стручни и научни скупови

Тезејев брод или зашто су наше старине увек младе

Лабораторија за конзервацију Народног музеја у Чачку организовала је 16. септембра предавање проф. др Милана Попадића, историчара уметности под називом "Тезејев брод или зашто су наше старине увек младе".

Сарадња кустоса и конзерватора на примеру заштите Зенитове колекције

Лабораторија за конзервацију и рестаурацију организовала је 26. августа, у оквиру започетог циклуса посвећеног заштити културног наслеђа, предавање историчарке уметности проф. др Ирине Суботић под називом Сарадња кустоса и конзерватора - студија случаја: сто година часописа Зенит и судбина Зенитове колекције.

Стручни програм "Камен кроз призму културног наслеђа"

Тема програма посвећена је материјалу који се користи од праисторије до данашњих дана, материјалу чија је структура скривено благо информација таложено миленијумима. Вишегодишња сарадња конзерватора Слободана Богојевића са професорком Кристином Шарић преточена је у организовање стручног програма посвећеног камену.

14. Међународни колоквијум о погребној археологији

Колоквијуми о погребној археологији имају међународни карактер и у протекле 22 године одржано их је 13 од којих је само један у Бугарској, док су сви остали били у Румунији. Организовани су под окриљем 30. Комисије Међународне уније за праисторијске и протоисторијске науке (International Union of Prehistoric and Protohistoric Sciences (UISPP) - 30th Commission), Асоцијације за проучавање погребне археологије из Румуније (Association for Studies in Funerary Archaeology – Romania (ASAF)), у сарадњи са локалним музејима који преузимају улогу коорганизатора и домаћина скупа.