Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Уметничка збирка САНУ
ликовни уметници академици
август – септембар 2016. године

Гостовање изложбе има двоструки повод – 175 година постојања Српске академије наука и уметности као највише научне и уметничке установе у Србији и 64 године постојања Народног музеја у Чачку, установе културе од националног значаја, што је заиста изузетна прилика да Галерија САНУ широј јавности представи избор из свог драгоценог уметничког фонда - слике, цртеже, вајарска дела, као и дела инспирисана духовношћу.

Поставку чине педесет репрезентативних дела ликовних уметника чланова САНУ од њеног оснивања до данас. Ова путујућа изложба гостује у музејима и галеријама широм Србије, како би се шира јавност упознала са делом Уметничке збирке и критеријумима према којима је, током готово два века, формирана ова колекција. Имамо јединствену прилику да видимо оригинална остварења највећих имена српске уметности, која су иза себе оставила препознатљива уметничка остварења, не само на понос своме отечеству, већ и европске и светске уметности. Поменућу само нека имена: Урош Предић, Паја Јовановић, Ђорђе Крстић, Пеђа Милосављевић, Марко Мурат, Мића Поповић, Љуба Поповић Петар Убавкић, Иван Мештровић, Мило Милуновић, Ристо Стијовић, Петар Лубарда, Тома Росандић, Љубица Цуца Сокић, Јован Бијелић, Боривоје Стевановић, Иван Табаковић, Стојан Ћелић, Младен Србиновић, Душан Џамоња, Душан Оташевић и други.

Ова дела непролазне вредности и лепоте омогућавају праћење развоја ликовне уметности у Србији, оних токова којима су чланови САНУ давали предност у сфери ликовног израза, као и упознавање са уметницима који су постали академици јер су утиснули особен печат ликовној уметности у Србији, а тиме и целокупној националној култури.

Делфина Рајић