Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Шумадијска дивизија 1914 – 1918.
15. јануар – 10. фебруар 2016. године

Музеј, као установа културе од националног значаја, започиње свој програм за 2016. годину изузетном изложбом Шумадијска дивизија 1914 - 1918. У дане када се навршава стогодишњица од њеног искрцавања на Крф, најпре се сећамо јунака 10, 11, 12. и 19. пешадијског пука, који су чинили чуда од јунаштва у Церској и Колубарској бици, и борбама у одступању 1915. године.

Пукови Шумадијске дивизије чинили су чуда од јунаштва и на Солунском фронту. У пробоју 15. септембра 1918. године они ће на сектору Друге армије на Ветернику извршити главни задатак и повести победоносни поход у Отаџбину. За заслуге у пробоју Солунског фронта дивизија је одликована Орденом Карађорђеве звезде са мачевима.

Ратни пут Шумадијске дивизије представили су нам историчари: Драган Драшковић, Милољуб Арсић, Бојана Топаловић и Мирослав Бановић, бирајући најрепрезентативније примерке оружја, војне опреме, фотографије и документа из Збирке Народног музеја у Краљеву, Историјског архива у Краљеву, Народног музеја у Крагујевцу.

Изложбу прати богато илустровани каталог, који ће сачувати овај културни догађај од пролазности и заборава.

Ауторима изложбе упућујем захвалност и честитке за приређену изложбу, најтоплије захваљујем оркестру КУД Абрашевић, које смо чули на отварању изложбе, посетиоцима на указаној пажњи, уз позив за наставак дружења са драгим фотографијама предака: јунака и победника.

Делфина Рајић