Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Историјско одељење

Одељење за историју чува грађу од XIV до XX века. Има око 5000 предмета. Најбројније су збирке карти, фотографија, декорација, оружја и војне опреме, униформи, застава, књига и некњижног материјала, архивске грађе, савремених повеља, печата, реалија, а посебну целину чини нумизматичка збирка. Битке и јунаци били су главна област интересовања, па се у збиркама налазе предмети кнеза Милоша Обреновића, господара Јована Обреновића, принца Ђорђа Карађорђевића, војводе Степе Спепановића, војводе Петра Бојовића, генерала Косте Протића, пуковника Драгутина Гавриловића и многих других личности.

Оснивање одељења за историју везано је за само оснивање установе (1952), али је први школовани историчар добио запослење тек 1966. године. Деценијама је прикупљан материјал пре свега везан за партизански покрет у Другом светском рату или раднички покрет под вођством комуниста. Ипак, историјско одељење је од самог почетка прикупљало предмете и формирало збирке везане и за друге историјске периоде, али је већина набавки ипак везана за устанке, ратове, војнике, официре, њихов живот, рад, војевања у периоду 1804–1945. године.

Темама друштвене историје припада заоставштина свештеничких породица, председника општина, соколске организације, збирка старе и ретке књиге, фотографија које покривају живот града током читавог XX века.

Историчари Народног музеја у Чачку су систематски рад на обради збирки и припремању изложби припремали и кроз истраживачки рад у архивима и библиотекама, тако да је прикупљен велики фонд помоћног музејског материјала. Неке музеолошке теме обрађене су у облику каталога изложбе, студија или чланака и књига на исту тему. Кустоси одељења за историју су своје прилоге најчешће објављивали у "Зборнику радова Народног музеја у Чачку" и редовно учествовали у раду његове редакције. Поред тога сарађивали су у најугледнијим научним часописима друштвених наука у Србији, а у својој установи организовали су неколико научних скупова.

Запослени:

Радивоје Бојовић
radivojebojovic55

Милош Тимотијевић
slapovi