Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Заоставштина капетана Звонимира Звонка Вучковића (1916-2004)
др Милош Тимотијевић

Звонимир Звонко Вучковић био је један од првих и најистакнутијих команданата ЈВуО генерала Михаиловића у самом средишту његове организације (заповедник Првог равногорског корпуса). Његово порекло, школовање, друштвене везе, као и снажан антифашистички став изграђен још пре почетка рата 1941. године, одредиће и његове поступке према окупатору, његовим сарадницима, али и партизанима као другом антифашистичком ослободилачком покрету.

Пошто је према идеолошким убеђењима баштинио социјалдемократско наслеђе и југословенски идентитет (биолошки отац био му је Хрват Петар Пркић, али је по преудаји своје мајке која је остала удовица усвојио презиме свога очуха генерала Александра Вучковића и српку историјску традицију), Звонко никада није припадао екстремистима. Такав став задржао је и у емиграцији, све до своје смрти 2004. године.

Народни музеј у Чачку је већ од свог оснивања (1952) прикупљао материјал везан за покрет генерала Михаиловића (као део збирке НОБ-а). Тако су се у збирци фотографија нашли и снимци капетана Звонка Вучковића. Међутим, тек 2016. године Музеј је захваљујући племенитости Звонкове удовице Анке (девојачки Смиљанић) добио низ вредних докумената, фотографија и предмета. Један део ове збирке презентујемо овом приликом, док је заједничка биографија Анке и Звонка Вучковића објављена у „Зборнику радова Народног музеја” бр. 45, који се у PDF формату може преузети на истом овом сајту.