Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Археолошка почетница
мали истраживачи у авантури са археолошким предметима
Специјализовани програм
октобар 2015. – фебруар 2016. године

Програм воде:

Александра Гојгић, кустос – археолог
Слободан Богојевић, дипл. инж. технологије, конзерватор
Ивана Ћирјаковић, виши кустос – етнолог

Током новембра и децембра стручњаци Народног музеја Чачак учествовали су у специјализованом програму Мали истраживачи у авантури са археолошким предметима. Програм је обухватио двадесетосморо деце узраста од четири до пет година са стручним сарадницима и васпитачицама Тањом Спасовић, Зорицом Комарицом, Наташом Милојевић и Александром Ђокић. Кроз игру, деци су се приближили основни принципи музејског рада. Програм има за циљ боље разумевање вредности археолошког и културног наслеђа као и важности њиховог очувања. Истовремено, деца се упознају са локалном културом и историјом чачанског краја.

Учесници програма су прво обишли Сталну поставку музеја у Конаку Јована Обреновића. Деца су се упознала са одговорима на следећа питања: шта се крије у музеју, шта је археологија и шта раде археолози, који предмети су пронађени током археолошких истраживања у чачанског крају. Имали су прилику да посете археолошко налазиште у дворишту Гимназије у Чачку где су за ту врсту активности направљени пешчаници као импровизација археолошког ископавања.

Након тога деца прате пут археолошког предмета од локалитета до Лабораторије музеја где се кроз додир са предметима упознају са њиховом функцијом и различитим врстама материјала коришћеним у прошлости. На овај начин интерпретира се прошлост кроз археолошке материјалне доказе, и уједно проучавају различити историјски периоди. У Лабораторији су се такође кроз игру анализирали, лечили и улепшавали археолошки предмети помоћу лупа, малих инструмената и алата. Деца се упознају са орнаментима односно украсима, шарама, декоративним детаљима присутним на археолошким предметима од керамике, након чега сами осмишљавају декорацију на керамичким посудама различитих облика и форми. Посебан час посвећен је пажљивом руковању и паковању археолошких предмета. Програм је обухватио и посету фото – лабораторији где се деца сусрећу са фотографијом предмета.

У Музеју је импровизована и грнчарска радионица кроз коју су се деца упознала са техникама израде грнчарских предмета на ручном колу (техника израде предмета из руке и технике зидања – глистице), након чега су правила и украшавала предмете од глине на основу приказаних техника и модела.

На крају, на основу прикупљеног материјала током програма, деца на креативан начин предлажу идеје везане за осмишљавање и припрему изложбе (припрема каталога, паноа, плаката, позивница, поставка предмета у витрине итд.).