Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Европско путовање наушнице из Коштунића
др Милош Тимотијевић

Осим сталне поставке и повремених изложби, Народни музеј у Чачку је од самог почетка рада редовно позајмљивао предмете другим установама у земљи поводом великих тематских изложби које су гостовале и у иностранству. Један од предмета који је у последњих шест деценија приказиван широм Европе је и средњовековна наушница из оставе из Коштунића недалеко од Чачка.

У селу Коштунићи, данас у Општини Горњи Милановац, 1939. године у сребрном бокалу пронађена је остава средњовековног новца и накита (две сребрне позлаћене наушнице, око сто примерака новца и две сребрне украсне плочице). Током времена ова остава је распарчана. Народни музеј у Чачку поседује 15, а Народни музеј у Београду 25 примерака новца. Једна наушница је у чачанском музеју, а друга у Народном музеју у Београду.

Музеј у Чачку је наушницу и новац 1956. године откупио од Драгољуба Милојевића. Данас ова наушница заузима једно од централних места у сталној поставци Народног музеја у Чачку, а од 1956. године овај предмет излаган је седам пута на великим тематским изложбама.

1956 – Београд, изложба "Уметничка обрада метала народа Југославије"

1970 – Рим, изложба "Средњовековна уметност у Србији"

1970 – Венеција, изложба "Стара српска уметност"

1970 – Љубљана, изложба "Стара српска уметност"

1971 – Источни Берлин, изложба "Стара српска уметност"

1982 – Београд, изложба "Накит из средњовековних некропола на тлу Србије од IX до XV века"

1982 – Москва, изложба "Накит из средњовековних некропола на тлу Србије од IX до XV века"

1985 – Загреб, изложба "Ремек дела српске средњовековне уметности"

2009 – Горњи Милановац, изложба "Оставе рудничко–таковског краја"

Литература:

  1. Bah, B. Radojković, Đ. Komiso, Umetnička obrada metala naroda Jugoslavije kroz vekove: izložba decembar 1956 - februar 1957 Beograd, Muzej primenjene umetnosti. Knj. 2, Beograd: Muzej primenjene umetnosti, 1956.
  2. Средњовековна уметност у Србији, уводни текст М. Ћоровић-Љубинковић; каталог Д. Милошевић, М. Татић-Ђуровић, Б. Татић, М. Ђорђевић, М. Коларић, Београд : Народни музеј, 1969.
  3. Stara srbska umetnost: Narodna galerija v Ljubljani, oktober 1970, Ljubljana: Narodna galerija, 1970.
  4. Д. Гај–Поповић, "Остава српског средњовековног накита и новца из села Коштунића код Чачка", Зборник Народног музеја 5, Београд, 1967.
  5. Д. Милошевић, Накит од XII до XV века из Збирке Народног музеја, Београд. 1990.
  6. Д. Рајић, М. Тимотијевић, Културна ризница Чачка: од праисторије до савременог доба / Cultural Treasury of Cacak: from prehistory to the present time, Чачак, 2008.
  7. В. Радић, М. Котарац, "Средњовековни новац осатве из Коштунића из Народног музеја у Чачку", Зборник радова Народног музеја XXXVIII, Чачак, 2008.
  8. А. Нитић, "Наушница из Коштунића", у: Оставе рудничко–таковског краја 3. Средњи век, Горњи Милановац, 2009.