Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Оживимо традицију и обичаје нашег краја

Од Министарства културе републике Србије удружење Глувих и наглувих Чачка је у сарадњи са Народним музејем у Чачку добило средства за реализацију пројекта Оживимо традицију и обичаје нашег краја.

Пројекат је замишљен као радионица у трајању од два месеца са по једним сусретом недељно. У просторијама Народног музеја Чачак слушно оштећене особе су имале прилику да упознају сталну поставку Музеја и низ изложби у галерији музеја. У току првог месеца рада радионице учесници су упознати са украшавањем предмета од керамике и дрвета техником декупаж и усвојили основе ткања и плетења. У другом месецу рада бавили смо се темом обичаја, у оквиру које смо сценски извели обичај свадбе. На крају рада радионице приређена је 17. октобра изложба радова и сценски наступ учесника радионице у Галерији Народног музеја Чачак. Све време рада радионице је снимљено и преточено у кратак филм.

Радом радионице координирала је Зорица Петковић, председник Међуопштинског удружења глувих и наглувих Чачак, док су активан рад са учесницима радионице обављале Ивана Ћирјаковић, виши кустос, етнолог-антрополог из Народног музеја Чачак и Снежана Јефтић, дефектолог, сурдопедагог.

Циљ овог пројекта је укључивање особа са инвалидитетом у програме Народног музеја Чачак као активних учесника и стварање сопственог сценског програма са којим ће наступати на бројним манифестацијама народног стваралаштва.

Овим пројектом се постиже повећање знања и вештина везаних за нашу народну традицију код особа са инвалидитетом и успоставља боља сарадња на развијању нових садржаја установе културе за особе са различитим врстама инвалидитета.