Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Хаџи-Проданова буна 1814.

Мисао о новом устанку против Турака ни једног тренутка није замирала. Њу су још више оживљавала турска насиља и често протурање вести о могућности рата Аустрије са Турском. У оваквој ситуацији сукоб са пратњом муселима Латиф-аге у селу Трнави код Чачка претворио се крајем септембра 1814. године у Хаџи-Проданову буну. Без темељних припрема, подигнута неочекивано и у доба године, које није пружало гаранцију да ће ићи на руку вишемесечним борбама, које су устаници морали очекивати, ова буна није имала великих изгледа на успех и углавном је остала у локалним оквирима. Турци су је без већих напора угушили свирепо се светећи народу Пожешке и Крагујевачке нахије, који је најмасовније учествовао у овој буни. Проти Матији Ненадовићу јављено је у Беч да "на Врачару од Ташмајдана до Стамбол-капије с обе стране стоји парада од људи на коље набијених".

После пропасти Првог српског устанка, неуспела Хаџи-Проданова буна била је нови повод за најстрашнији терор. У децембру 1814. и јануару наредне године у Београду је погубљен велики број Срба, које је похватао Имшир-паша у свом походу на побуњенике. У Србију је почела да пристиже турска војска, тако да је почетком 1815. године бројала 8-10.000 људи.

Слика Николе Миловановића која приказује сурово кажњавање учесника устанка, најупечатљивији је предмет у овом делу сталне поставке, поред копија цртежа, докумената и изложеног оружја из овог периода.