Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Меркур из Бреснице
Вујадин Вујадиновић

У сталној поставци Народног музеја у Чачку налази се бронзана статуета бога Меркура, која представља случајни налаз из села Бреснице, у околини Чачка. Фигурина је висока 11,4 cm, тешка 187,64 g, пуно ливена у калупу, док су детаљи накнадно дорађивани урезивањем и пунктирањем.

Статуета представља бога Меркура у стојећем ставу, голобрадог, нагог и босоногог. Недостаје део леве руке, испод лакта и постоље. У десној руци држи кесу са новцем (marsupium). Из косе, на теменом делу изниче пар поједностављено приказаних крилаца која делују попут рошчића.

Меркур је римско божанство поистовећено са етрурским богом Турмсом и грчким Хермесом. Његово име потиче од речи merx, mercis, f. које изворно значи робу, односно робну размену. Меркур је бог трговине, заштитник путника, државе и појединаца, гласник богова, водич душа. Он је божанство чије су особине блиске људима: посредује између богова и људи, обавља послове недостојне других богова, понекад их вара и поткрада, стога је био нарочито поштован код лопова и трговаца који су пословали на непоштен начин. Уобичајено се приказује са кратким огртачем, путничким шеширом, гласничким штапом, крилатом обућом и кесом са новцем. Његове свете животиње су петао и корњача.

Меркур из Бреснице представља усамљен налаз фигуралне представе овог римског бога у овом граничном делу провинција Горње Мезије и Далмације. Његов култ такође није потврђен ни у археолошком материјалу нити натписима ове области.

Ова статуета је могла припадати појединцу и бити чувана у приватном светилишту – larariumu или је као дар приложена неком храму. Хронолошки, према стилским одликама и начину израде, израда ове фигурине би се могла определити у средину или другу половину III века наше ере.