Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Мали истраживачи у дино авантури
Специјализовани програм из области науке
септембар 2016. – март 2017.

Програм воде:

Биљана Чкоњевић, кустос-палеонтолог
Слободан Богојевић, виши конзерватор

Област: Наука – Палеонтологија

Специјализовани програм у трајању од два сата, два дана у седмици од 27. септембра до краја октобра са старијом групом деце из вртића Полетарац, Предшколске установе Моје детињство, спада у област васпитно-образовног рада који има за циљ стимулисање целовитог развоја деце, пружање могућности за социјализацију и пружање подршке за развој посебних склоности и интересовања у складу са психофизичким могућностима деце.

У програму је учествовало око двадесетак девојчица и дечака узраста око 5 година са стручним сарадницима и васпитачицама Снежаном Ковић и Јеленом Шушњар. Учесници програма прво су обишли Сталну поставку музеја у Конаку Јована Обреновића и видели шта се чува у музеју. Затим су се упознали са палеонтолошким предметима и добили одговоре на многа питања која су их занимала. Током наредног сусрета од конзерватора у Лабораторији су сазнали како се лечи, улепшава и чува таква врста материјала.

У оквиру радионице деца су посетила Природњачки центар Србије у Свилајнцу где су видели најатрактивније изложбе, од настанка планете Земље, њеног развоја кроз епохе и све до постанка човека, као и најважније догађаје у геолошкој историји. Сагледали су богатство флоре и фауне наше земље и видели су најразличитије минерале и стене од којих је изграђена наша планета. Палеонтолошка поставка скелета различитих врста диносауруса из мезозоика оставила је највећи утисак на све нас. Малишани су могли да уживају у шетњи дино парком где се налази више од 20 реплика различитих врста диносауруса.