Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

14. Међународни колоквијум о погребној археологији
Чачак, 24 - 27. септембра 2015.

Колоквијуми о погребној археологији имају међународни карактер и у протекле 22 године одржано их је 13 од којих је само један у Бугарској, док су сви остали били у Румунији. Организовани су под окриљем 30. Комисије Међународне уније за праисторијске и протоисторијске науке (International Union of Prehistoric and Protohistoric Sciences (UISPP) - 30th Commission), Асоцијације за проучавање погребне археологије из Румуније (Association for Studies in Funerary Archaeology – Romania (ASAF)), у сарадњи са локалним музејима који преузимају улогу коорганизатора и домаћина скупа.

Овог пута, 14. Колоквијум се одржава у Србији, у Музеју у Чачку, што представља својеврсни „излазак“ ове врсте научног скупа изван досадашњих оквира, пружајући прилику да се учесници упознају са новим археолошким збиркама у потпуно новом окружењу.

Да подсетимо да је Музеј у Чачку већ други пут организатор ове врсте догађаја. Инспирисан изванредним резултатима ископавања у Мојсињу, током 2002. године у Музеју је одржан научни скуп посвећен сахрањивању под тумулима, где је учествовао такође велики број научника из разних делова Европе. Зборних радова са тог догађаја и даље представља незаобилазну литературу, а чачански Музеј је на тај начин потврдио и одржао веома високо цењено место у научним круговима.

У овом смислу добру праксу настављамо организовањем овог скупа у сарадњи са наведеним удружењима из иностранства и Филизофским факултетом из Београда и посвећујемо нашем истакнутом археологу и пријатељу, др Растку Васићу. Учесници, као и до сада, долазе из разних делова Европе. У програму је 26 реферата која су потписала 33 аутора из 11 европских земаља: Србије, Румуније, Молдавије, Грчке, Украјине, Чешке, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Аустрије и Велике Британије. Након завршене конференције припремиће се и публикација, зборник радова, која уобичајено прати активности ове врсте.