Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Стручни програм Камен кроз призму културног наслеђа
26. август 2020. године

Народни музеј у Чачку организовао је у среду, 26. августа стручни скуп под називом Камен кроз призму културног наслеђа у Регионалном центру за стручно усавршавање у Чачку. Тема програма посвећена је материјалу који се користи од праисторије до данашњих дана, материјалу чија је структура скривено благо информација таложено миленијумима. Вишегодишња сарадња конзерватора Слободана Богојевића са професорком Кристином Шарић преточена је у организовање стручног програма посвећеног камену.

Лабораторија за конзервацију и рестаурацију музеја у Чачку конципирала је програм у виду теоријског и практичног дела у сарадњи са проф. др Кристином Шарић, петрологом са Рударско-геолошког факултета у Београду и са др Јосипом Шарићем, археологом са Археолошког института из Београда. Стручни програм је био намењен стручњацима различитих профила који се баве заштитом културног наслеђа, али и ученицима, студентима и уметницима који желе боље да се упознају са лепотом и природом камена као инспирацијом за стварање уметничких дела.

Током својих предавања професорка Кристина Шарић представила је сажети приказ основних генетских типова стена и објашњења њиховог настанка кроз призму микроскопских проучавања која пружају посебан колорит јер откривају потпуно нови свет камена чије оптичке карактеристике и призори превазилазе научни значај и воде посматрача ка апстрактном и универзалној лепоти природе. Један део предавања био је посвећен примени петролошких проучавања у области истраживања и заштите културних добара израђених од камена. Практичан рад је омогућио полазницима да уз помоћ посебно припремљене збирке стена макроскопски препознају основне врста стена које се налазе у природи. Предавањем др Јосипа Шарића под називом Камени корени цивилизације обухваћен је приказ употребе камена као сировине за израду разних предмета од доњег палеолита до металних доба.

Програм је одржан са знатно мањим бројем учесника због текуће епидемиолошке ситуације.