Народни музеј Чачак

Народни музеј Чачак

Инфо

Градина на Јелици
Аутори: проф. др Михаило Милинковић и др Перица Шпехар
август 2014. - јануар 2015.

Годишњица оснивања Народног музеја у Чачку, 62. по реду - 30. августа 2014. обележена је отварањем изложбе Градина на Јелици – тридесет година археолошких истраживања. Изложба је плод сарадње др Михаила Милинковића професора Филозофског факултета у Београду и Народног музеја у Чачку.

Научно истраживање Градине започиње 1984. ископавањима скромних размера, да би на основу резултата теренских радова у току наредних тридесет година, под руководством Михаила Милинковића, ово археолошко налазиште постало светски познато. Народни музеј у Чачку, као територијално надлежни музеј за то време непосредно учествује давањем базне подршке.

Кроз 267 предмета представљених на изложби и пропратни каталог испричана је прича о насељима и становницима Градине од времена бакарног доба (2500. год. старе ере) па све до раног средњег века (почетак IX века наше ере). Бројношћу и споменичком вредношћу издвајају се предмети из времена ране Византије, тј. владавине Јустинијана I (527-565) и његових наследника. Експонати из овог периода употпуњени илустративним паноима посетиоцу нуде прилику да се упозна са сликом утврђеног града за који се претпоставља да је у периоду краћем од сто година настао и нестао на месту Градине и у ком је за сада откривено пет цркава са више зиданих гробница, десетина стамбених и економских објеката разуђене архитектуре и више стотина метара бедема зиданих од камена који негде досежу и висину од 3 метра.

У име организатора изложбе Народног музеја у Чачку присутне је поздравила директор Делфина Рајић. Уз аутора др Михаила Милинковића, изложбу је отворила Оршоја Хајнрих-Тамашка, доктор археологије са универзитета у Лајпцигу.

Поред државног секретара Министарства за рад и запошљавање Драгана Поповића, председника Скупштине града Чачка Вељка Неговановића, отварању изложбе су присуствовали и представници српске православне цркве, удружења грађана и локалних установа културе. Стручну јавношћу представљале су колеге из Аугсбурга, Београда, Новог Сада, Краљева, Горњег Милановца, Зајечара, Пожеге, Аранђеловца.